Nieuwsbrief zomer 2019

Beste leden van de Vereniging “Kasteel Doorwerth”.

We hebben een prachtig jaar achter de rug met een enorm aantal nieuwe leden, waar de Vereniging heel blij mee is. Helaas is ook een aantal leden ons ontvallen.Het bestuur is zeer verheugd met de grote opkomst, zowel bij de Midwinter bijeenkomst, als bij de jaarlijkse excursie. Bij beide bijeenkomsten viel op, dat de sfeer in de Vereniging zo positief en vrolijk is.Wij zijn is erg trots op het mooie Kasteel Doorwerth en daarom zijn wij ook heel erg blij met de toename van het aantal leden, waardoor wij nog meer voor het Kasteel kunnen betekenen.Dit jaar hebben wij een prachtige elektrische toegangsdeur gedoneerd, en we hopen dan ook dat op 25 september (zie pag.3) veel leden bij de officiële opening aanwezig zullen zijn.Uiteraard hopen wij natuurlijk op een verdere groei van onze vereniging, de vooruitzichten lijken goed te zijn.

Met hartelijke groet, namens het bestuur,

Bob Hogenboom, voorzitter.

Excursie 2019

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg Op 22 mei zijn wij met 42 leden van onze vereniging op bezoek geweest in Kasteel Huis Bergh. We startten deze dag om 10.30 uur met koffie en gebak op het terras van Kasteel Café “Heeren Dubbel” in de stalende zon.                

De opkomst was overweldigend. Onze voorzitter bracht een welkomwoord uit naar alle aanwezigen en in het bijzonder de nieuwe leden, die in grote getale aanwezig waren. We startten de rondleiding met een uitleg over de geschiedenis van het kasteel en hun bewoners in de Habsburgerzaal, waarna we in twee groepen door het kasteel zijn rondgeleid. Bijzonder is de kunstcollectie die de heer Jan Herman van Heek heeft kunnen verzamelen met als hoogtepunt de 15e en 16e -eeuwse portrettengalerij en de “vroege” Italiaanse schilderijen. 

Vervolgens beklommen we de toren met de wapen- en muntenkamer en eenmaal boven genoten we van een prachtig uitzicht over de omgeving. We sloten af met een smaakvolle lunch op het terras van het kasteel café. Om ongeveer 15.30 ging ieder weer huiswaarts, het was een in alle opzichten geslaagde dag.

Kijk voor meer foto’s op:https://verenigingkasteeldoorwerth.nl/activiteiten/excursie/

===============================

Elektrische toegangsdeur bij de ingang van het kasteel

Door een donatie van onze Vereniging kon eindelijk een lang gekoesterde wens van de kasteelvrouwe in vervulling gaan. Op 8 juli jl. is de elektrische schuifdeur bij de ingang van het Kasteel geplaatst.

Op woensdag 25 september, om 15.30 uur zal de deur officieel, feestelijk in gebruik worden genomen. Leden van onze Vereniging worden hierbij van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

Graag even aangeven, voor 20 september, of u hiervan gebruik wilt maken en met hoeveel personen u denkt te komen.

verenigingkasteeldoorwerth@ziggo.nl

De nieuwe elektrische toegangsdeur       

==========================

Donatie Culturele Stichting Heerlijckheid Doorwerth

De activiteiten van de Culturele Stichting Heerlijckheid Doorwerth zijn enige tijd   geleden stopgezet en de bankrekening is opgeheven. De Stichting verzorgde in het verleden concerten in het kasteel. Het bestuur van de Culturele Stichting Heerlijckheid Doorwerth heeft besloten het resterende saldo, ongeveer € 2000,00 te doneren aan onze vereniging. Als bestuur zijn wij natuurlijk erg blij met deze donatie en zullen er in de nabije toekomst een goede bestemming aan geven en zullen u vanzelfsprekend hierover informeren.

Jaarlijks oogstfeest op kasteel Doorwerth, 29 september 2019

Dit jaar organiseert Geldersch Landschap & Kasteelen op kasteel Doorwerth het jaarlijkse Oogstfeest op zondag 29 september. Op het binnenhof zijn (h)eerlijke producten te koop van de makers zèlf: van groenten, fruit en honing tot wijn van Nederlandse bodem. Dit alles in een feestelijke sfeer met muziek, middeleeuwse ambachten, en ‘toevallige’ ontmoetingen met vroegere kasteelbewoners.

Binnenhof vol kramen
Tijdens het Oogstfeest kan de bezoeker de producten uit de boomgaard en moestuin kopen, soms verwerkt in een direct consumeerbaar product. Ook anderen – particulieren en bedrijven – zullen die dag hun oogst inbrengen: biologische wijnen, jams, chutneys, honingproducten, sauzen, kazen, azijn, schapenproducten, viltproducten, zeepjes en zo meer. Ook de imkers van Doorwerth zullen natuurlijk niet ontbreken.